Relax Center – Berente – Kazincbarcika

Csodás élmények várják!

Fürdőélmények

Mindegy, hogy melyik évszakban látogatunk el a Bükk térségébe, feltétlenül érdemes beiktatni valamelyik helyi fürdőt a programunkba. Nyáron a strandokon, egész évben pedig a gyógy- és élményfürdőkben lazíthat és gyógyulhat valamennyi korosztály.

Miskolctapolca Európában egyedülálló barlangja a természet fedett uszodája, ahol nem csak a hegy mélyéről fakadó, kellemes hőmérsékletű termálvízben fürdőzhetnek a látogatók, de a szennyeződésektől mentes barlangi levegőnek is gyógyító hatása van. Egerben kihagyhatatlan az ötszáz éves Török Fürdő, ahol a ragyogó aranykupolás medencetér mellett a tradicionális hamam is segíti az autentikus törökfürdő-élmények megtapasztalását. A mezőkövesdi Zsóry-fürdő termálvize több mint 80 éve sokak kedvence, és immár fedett élményfürdővel is kényezteti látogatóit.

Az újabb, modern vizes létesítmények közül a kontinensen páratlan sódombjáról híres egerszalóki fürdőt és a csodás Demjéni Termálvölgyet érdemes felkeresni gyógy- és wellness-szolgáltatásaik miatt. Aki inkább a kisebb, családias hangulatú helyszíneket kedveli, jól fogja érezni magát a feltörekvő Bogács fürdőjében.

Miskolctapolca Barlangfürdő

Túrák hegyen-völgyön át, kisvasúttal és a föld alatt

A Bükk változatos tájai aktív kikapcsolódásra hívnak minden korosztályt: erdei tanösvényei és túraútvonalai nemcsak tavasztól őszig, de a téli időszakban is tartogatnak élményeket az idelátogatóknak. A terep változatossága kedvez a hegyi kerékpározásnak, a térség ennek köszönhetően több jelentős bringás verseny házigazdája. A csodaszép Szalajka-völgy, Felsőtárkány és Lillafüred környéke erdei kisvasúttal is felfedezhető, a Lillafüreden a közelmúltban elkészült libegő, erdei rollerpálya, sport- és kalandpark pedig további lehetőségeket kínál azoknak, akik az aktív pihenés hívei.

A környék ikonikus épülete a XX. század húszas éveiben épült Palotaszálló, melynek neoreneszánsz épülete rendkívül harmonikusan illeszkedik az erdős völgybe, a mellette található Hámori-tóval egyetemben. Itt rendezték azt az 1933-as írókongresszust is, amely nyomán József Attila Óda című versét írta, nem véletlen tehát, hogy a költő szobra is ott vár minket a szálló melletti függőkert oldalában. A közeli vízesés és a tó bérelhető, színes csónakjai csak fokozzák az amúgy is romantikus környezet varázsát.

Érdemes felfedezni a felszín alatti világ csodáit is, Lillafüreden mindjárt két barlang közül is választhatunk: a mésztufában kialakult Anna-barlanghoz hasonlatos mindössze hat létezik a világon, míg a Szent István-barlang cseppkőképződményeivel nyűgözi le a látogatót. A Szeleta-barlangot és az Istállós-kői-barlangot már az ősember is lakta, utóbbihoz közel ezer méter magasságba kell felkapaszkodnia annak, aki látni szeretné. A barlangok egy részében izgalmas overallos túrákat is kínál a Bükki Nemzeti Park, ezeken kiépített villanyvilágítás és járda nélkül „küzdhetik” végig magukat az extrémebb kalandok kedvelői.

Szomolyától nyugatra, a Vén-hegy nyugati lejtőjén található Magyarország legtöbb fülkével rendelkező kaptárkő-vonulata. Ezek olyan óriási kőtömbök, melyekbe régmúlt korok lakói fülkéket vájtak. A készítőkről és a fülkék rendeltetéséről számtalan legenda és tudományos vélekedés is napvilágot látott, így fantáziánk a helyszínen járva szabadon egészítheti ki a tényeket és a mondákat.

Bükk hegység barlangok

Borkóstolás történelmi pincékben

A térség kiváló borokkal és ízes étkekkel gondoskodik vendégei jóltartásáról. A történelmi borvidék legjobb pincéit Eger, Egerszalók, Noszvaj, Szomolya és Ostoros környékén találjuk. A hagyományos Egri bikavérhez az elmúlt években méltó fehér párként felzárkózott már az Egri csillag is, így korántsem egyértelmű többé, hogy Egerben járva csak vörösbort érdemes kóstolni. A közel kétszáz pincét számláló Szépasszony-völgy neve fogalom, itt mindig sok a turista, ha kevésbé zajos, autentikus helyszínt keresnek a kóstoláshoz, válasszák a kőlyuki, a verőszalai és a Kőporos pincesort, vagy a rendezvényeivel rendre piknikhangulatot teremtő Losoncy-völgyi borkatlant. Bogácson járva ne hagyják ki a tufába vájt pincesort, Miskolcon pedig feltétlenül tegyenek egy sétát a belváros fölé magasodó Avas-hegyen, amelynek oldalában több mint 900, nem ritkán 300-400 éves pince együttese nyújt romantikus látványt.

A bor mellé jól csúszik a gyors folyású, tiszta hegyi patakokban otthonos, jó ízű pisztráng, amely a Bükkben számtalan vendéglátóhelyen kapható füstölve vagy sütve, de az erdőkben fellelhető számtalan fajta gomba is gyakran visszaköszön a tányérról. A kulináris élmények a környéken működő neves sajtmanufaktúrák termékeivel koronázhatóak meg, Miskolcra látogatva pedig kóstolják meg a feltörekvő kézműves söröket.

Borkóstolás pincesorokon

Törökverő hősök és lovagi hétpróba

Élménydús családi program a térség megújuló várainak felfedezése. Az egri várban és kazamatáiban a végvári vitézek életével és a törökverő hősök mindennapjaival ismerkedhetünk meg, a királynék váraként jegyzett diósgyőriben pedig egyes hétvégeken akár lovagi hétpróbán is kipróbálhatják ügyességüket kicsik és nagyok. Akit inkább a népművészet vonz, az látogasson el Mezőkövesd Hadas városrészébe, ahol eredeti matyó parasztportákon tekinthet be e különleges népcsoport életmódjába, kultúrájába, és még a viseletüket is magára öltheti egy garantáltan egyedi szelfi kedvéért.

Az egyházi örökség iránt érdeklődők is több unikális látnivalót találnak a térségben. Eger barokk belvárosában sétálgatva hazánk második legnagyobb bazilikája mellett érdemes betérni a közelmúltban felújított Érseki Palota látogatóközpontjába, izgalmas vezetett túrán bejárható a hajdani érseki pincelabirintus is, és megcsodálhatják az Oszmán Birodalom legészakibb emlékének számító minaret égbe szökő tornyát. Miskolc görögkeleti ortodox templomának ékessége Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza.

Várlátogatás

Fesztiválok egész évben

A Miskolc–Eger–Mezőkövesd alkotta háromszög zenei, kulturális és kulináris eseményeknek sincs híján. A miskolci kocsonyában remegő béka történetére februárban a nagyszabású kocsonyafarsanggal emlékeznek a városban, az avasi pincesoron júniusban fröccsfesztivállal lazíthatunk. Miskolcnak nemzetközi filmfesztiválja (CineFest) és operafesztiválja (Bartók Plusz) is van, mely utóbbi zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínál a nyár első hónapjában. Mezőkövesden a Matyó Húsvét a helyi népszokások és a néptánc mellett a szellemi világörökség részeként számon tartott matyó népművészet ünnepe is.

Eger a hagyományos borfajtája előtt tiszteleg júniusban a bikavérünneppel, de az 1552-es dicső ostromot minden év augusztusában újrajátszó Végvári Vígasságok történelmi fesztivál is rendre tömegeket vonz a városba.

Fesztiválok - népi hagyományok

Forrás: csodasmagyarorszag.hu

Aggteleki-karszt

Az Aggteleki karsztvidék hivatalosan a Gömör-Tornai-Karszt egy része, melyet a magyar-szlovák határ szel ketté. Manapság Magyarországon is egyre elterjedtebb ez az elnevezés, Szlovákiában pedig a Szlovák-Karszt elnevezés dívik még mindig a karsztvidék északi területeire.

A Világörökség részeként is védett barlangok révén ismert és népszerű elsősorban a Gömör-Tornai-karszt, de a felszín feletti karsztjelenségek is csodálatosak, nemcsak a barlangok miatt érdemes bakancsot húzni. A magyar és a szlovák oldalon is remek túrákat tehetünk a szűk kanyonvölgyekben, a mesés karsztfennsíkokon.

A magyar oldalon az Aggteleki Nemzeti Park védi és kezeli a föld alatti és feletti természeti csodákat. A barlangok közül Magyarországon hat látogatható, ebből három szinte mindig nyitva áll a látogatók előtt, háromba előzetesen kell bejelentkezni. A legnépszerűbb és a legszebb a Baradla-barlang, melyben több, különböző hosszúságú és nehézségű túrák is várják a látogatókat.

A Narancs-zuhatagáról híres Vass Imre-barlang és a mesebeli földalatti tavairól ismert Rákóczi-barlang is egész évben látogatható.

A szlovák oldalon is számos különféle barlangot látogathatunk, a sztár itt is a Baradla-barlang szlovákiai része a Domica-barlang, de nézegethetünk fantasztikus szalmacseppköveket a Gombaszögi-barlangban, vagy különleges aragonit képződményeket az Ochtinai-barlangban.

Ráadásként a gyönyörű természeti környezetben számos kulturális emlék bújik meg. Magyarországon elsősorban az apró falvakban kitűnően megőrződött Árpád-kori templomok a figyelemre méltók, a tornaszentandrási ikerszentélyes templom és az elbűvölő szalonnai református templom.

A szlovák oldalon a legismertebb látnivaló Krasznahorka büszke vára, amely sajnos a 2012-es tűzvész óta még mindig nem látogatható. Ha már az Andrássyak ősi fészkébe nem is tudunk feljutni, vétek lenne kihagyni vadászkastélyukat Betléren, amely az elmúlt 100 évben mit sem változott, és megcsodálni különleges mauzóleumukat Krasznahorkaváralján.

A karsztvidék felé sietve pedig kötelező megálló a nemrégiben teljesen felújított, impozáns edelényi Kastélysziget.

Aggteleki cseppkőbarlang

Forrás: kirandulastippek.hu

Címünk:

Relax Center Hotel

3704 Berente,
Ipari út 13.

Kapcsolat

Tel.: +36 70 632 6623

E-mail:
info (kukac) relaxcenter (pont) hu

Nyitvatartás

Az év minden napján
Non-stop